top of page

MINDENT AZ 5%-OS VENDÉGLÁTÓS ADÓMÉRTÉKRŐL


A Garcon csapata összefoglalta és érthetőbb köntösbe csomagolta a vendéglátás egyik leggyakoribb adózási tévhitét.


Az alábbi összegzés jogszabályi alapja az ÁFA törvény (egész pontosan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. számú melléklet II. rész 3. pontja, és a 82. § (2) bekezdése).


Az 5%-os ÁFÁ-hoz több feltételnek kell együttesen fennállnia: meg kell valósuljon a szolgáltatásnyújtás jelleg: tehát nem egy bolti kiszolgáláshoz hasonló tranzakció történik, ami áru értékesítése lenne adójogi szempontból, az éttermi vendéglátás 56.10-es TEÁOR kód szerinti feltételei megvalósulnak (ennek egyik, de nem egyetlen eleme a helyben készítés), 5%-ra jogosult terméket fogyaszt a vásárló (pl. alkoholos ital nem lehet, még akkor sem, ha helyben készült).


Fontos még, hogy nem minden ételszolgáltatás lehet 5%-os még akkor sem, ha helyben készítik az ételt, és a készítés helye mellett állva fogyasztják el (pl. lángosos, büfé, mert az nem az 56.10-es éttermi vendéglátás kategória).


Szintén gyakori kihívás a 18-as kulcs helyes alkalmazása.


Tej és gabonafélék felhasználásával készült termékek elvitelre 18%-osak lehetnek 27 helyett, ilyen például a pékáru, egy latte is lehet 18-as elvitelre, de ha laktózmentes, vagy alternatív tejből kéri a vendég, akkor már 27%. Viszont, ha csak kis normál tejet kérnek a kávéba elvitelre, az sem 18%, mert a tej aránya a termékben elenyésző és nem a tejes jellege az elsődleges, természetesen a tej és gabona 18-as szabály alól is van jónéhány tételes kivétel (pl. tészta, ami 27%). Ezeket vámtarifaszám alapján lehet böngészni.


Az ÁFA kulcsok helyes használata minden esetben a vendéglátóhely saját felelőssége, nem pedig az adminisztrációs rendszereké, amiket használnak.


A fentieken túl külön szeretnénk felhívni arra a figyelmeteket, hogy a terméklistás üres ÁFA-táblát az ÁFA törvénynek megfelelően töltsétek ki, nézessétek át a könyvelőtökkel annak érdekében, hogy a megfelelő ÁFA kulcsok kerüljenek bele, ezzel gyakorlatilag nullázzátok a bírság kockázatát.


A teljes kapcsolódó NAV-cikkelyt az 5%-os adómérték helytálló alkalmazásáról az alábbi gombra kattintva érheted el.



42 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page