top of page
  • Szerző képegarcon

BKIK 5 pontos javaslatcsomagja

A BKIK 5 pontos javaslatcsomagja a budapesti vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások megsegítése érdekében.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatcsomagja Budapest Főváros Önkormányzata számára:


1. Kiadáscsökkentés, továbbá a távolságtartási és higiéniás szabályok betartásának segítése:

a) Átmeneti bérleti díjcsökkentés, indokolt esetben akár elengedés fővárosi tulajdonú ingatlanok esetében.

b) Közterület-használati díjak elengedése.

c) Parkolóhelyek felszabadítása újabb teraszok nyitásához a vendéglátóhelyeknek

d) A vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségéhez, illetve téliesítéséhez szükséges beruházások támogatása.

e) A vendéglátóhelyekre, turisztikai helyekre gépjárművel érkezőknek a parkolási díj elengedése a fogyasztás, látogatás idejére.

f) Ózonos fertőtlenítő készülékek beszerzésének támogatása.

g) Maszk és kézfertőtlenítő ingyenes biztosítása a vállalkozások számára.


2. A fogyasztásnövekedés segítése:

a) A budapesti lakosság számára utalványok osztása, amivel ösztönözni lehet az éttermi fogyasztást, taxi igénybevétel (pl. 1000 forintos utalvány, amit egy legalább 2000 forintos fogyasztás esetén lehet beváltani).

b) V4 országokból jelenleg jöhetnek turisták, így a főváros biztosítson forrást V4-es turista csomagokhoz

o   reklámkampányra,

o   idegenvezetők díjazásának részbeni átvállalására,

o   beutazáshoz szükséges koronavírus-teszt költségének átvállalására,

o   éttermi és szálláshelyi utalványok biztosítása (pl. egy olyan kedvezmény kidolgozása, amely szerint a szolgáltató elengedi az ár egynegyedét, a főváros kifizeti az ár egynegyedét, és a vendég csak az ár felét fizeti, ami szükség szerint akár egyharmadra módosulhat később),

o   a vendéglátásra és szállásra költött összeg egy bizonyos százalékát (javaslatunk szerint az 50%-át) a vendég részére feltöltenék egy applikációba virtuális pénzként, amiből fővárosi fenntartású szolgáltatásokat tudna kifizetni (állatkerti belépő, BGYH fürdők belépő díjai, tömegközlekedés díja stb.),

o   A Budapest Card díjának teljes vagy részleges elengedése szállás és vendéglátás csomagba építve.

c) Trianon 100 évfordulója alkalmából az előző V4-ek csomagot meg lehetne hirdetni a határon túl élő magyarok részére is („Jöjjön, és nézze meg a nemzetünk fővárosát!”), a kormány pedig az Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából érkező határon túli magyarokra kiterjeszthetné a V4-ek beengedési szabályokat.

d) A határok lezárása miatt a vidékiek Budapestre látogatását is fontos támogatni az előző két pontban részletezett javaslat feltételeivel megegyező konstrukcióban (kivéve a beutazási tesztek támogatását), valamint javasolt a járványbiztos Volán járatok támogatása Budapestre.


3. A budapesti turizmusban dolgozók hiányterületekre átállását segítő pályázat kiírása.

Fontos felmérni, milyen területen van munkaerőhiány, kik és hogyan tudnak azon a területen elhelyezkedni, eszköz, képzés kell hozzá – és ezeket támogatni (pl. pincérből futárrá átálláshoz robogó beszerzési támogatás).


4. A válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának a támogatása, ami az építőiparnak jelent megrendelést, és ami által magasabb minőségben tudnak újra nyitni jövő nyárra ezek a helyek, amikor remélhetően újra jöhetnek a külföldi turisták is.


5. A vállalkozások naprakész információval való segítése.

Egy naprakész, a fővárosi vállalkozások napi működtetéshez szükséges minden információt jól kereshetően tartalmazó budapesti gazdasági honlap, aminek a létrehozásában és működtetésében a BKIK partner tud lenni. 


További információk:

Kerékgyártó Gábor Gazdaságfejlesztési és Szolgáltatási igazgató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 1016 Budapest, Krisztina krt. 99. Tel.: +36 30 817 2313 E-mail: kerekgyarto.gabor[kukac]bkik.hu www.bkik.hu

19 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page