top of page

Augusztustól durva drágulással számoljunk a házhoz szállított ételek kapcsán

Az újranyitással párhuzamosan sajnos augusztus 1-jével megszűnik az elvitelre vagy házhozszállításra kért ételek nyomott áfakulcsa. Tavaly novemberben csökkentették az áfát 27 százalékról 5 százalékra a bezárásra intett éttermek és a vendéglátóhelyek számára. Ezzel igyekeztek ellensúlyozni a szektort érintő negatív hatásokat.

Az 5 százalékos áfát 2020 november 14-e óta lehetett igénybe venniük az éttermeknek, amikor a koronavírus terjedése miatt több korlátozást is bejelentettek, köztük a vendéglátóhelyek bezárását. A korlátozó intézkedések hatályának meghosszabbítása miatt a kedvezményes áfakulcs hatályát is folyamatosan hosszabbították. Tavasz végére azonban javult a járványhelyzet, így a korlátozó intézkedéseken is fokozatosan lazítottak.

Április végén kinyitottak a teraszok, majd május elején az éttermek zárt termei is a védettségi igazolvánnyal rendelkező emberek számára, mostanára pedig úgy fest, mintha minden visszaállt volna a régi kerékvágásba. A helyzet kezd normalizálódni a szektorban, fellendülésről azonban nem lehet beszélni. Ennek ellenére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmeztetése szerint a vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.


3 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page